Innerdörren – viktigare än du tror

Det finns en hel del att tänka på för den som vill skapa en perfekt helhet inredningsmässigt. Naturligtvis gäller det att hitta en väl matchande helhet beträffande mattor, gardiner, kuddar och andra textilier och lika viktigt är det förstås att hitta fina och funktionella möbler. Det finns dock även andra saker som spelar in och en av dessa saker är dörrarna, såväl ytterdörrar som innerdörrar. Det är lätt att glömma bort innerdörrarna, men faktum är att de spelar en stor roll då de finns i så gott som alla rum i hemmet.

Vad kan man då göra med innerdörren för att få den att bidra till en finare helhet? Man kan givetvis välja en färg på dörren som passar in. En vit dörr smälter in fint på de flesta ställen, men det kan även en ljusgrå dörr göra. Vill man istället skapa liv i rummet så kan exempelvis en röd dörr göra susen.

Något mer man kan göra är att välja rätt handtag till innerdörren. Det är lätt att man helt glömmer bort denna möjlighet men det vore synd eftersom det faktiskt kan ha riktigt stor betydelse för helhetsintrycket. Många tänker inte ens på att det finns flera olika alternativ att välja på, utan tror att man helt enkelt måste låta de handtag som sitter på dörren sitta kvar, men faktum är att det finns en lång rad alternativ för den som tar sig tid att kolla upp olika möjligheter.

Vilket handtag man bör välja beror förstås på vad man har valt för stil i övrigt i hemmet. Om man har valt en lantlig stil med en touch från gamla tider så kan exempelvis vita trähandtag med naturlig patina vara ett alternativ. Det bidrar till att göra helheten mer trovärdig. Vill man satsa helt och fullt på den moderna stilen kan exempelvis svarta, blanka stålhandtag vara ett bra alternativ. Det finns handtag att hitta för de flesta smaker och stilar och just det här är en tillräckligt liten detalj för att man ska ha råd att experimentera lite, men ändå tillräckligt stor för att verkligen synas. Det är helt enkelt ett tillbehör som det verkligen lönar sig att se över och byta ut. Skulle det sedan vara så att man känner för att göra om på nytt och byta stil så småningom så är det enkelt att byta ännu en gång eftersom både priset och arbetsinsatsen är relativt liten.

Tidstypiska dörrhandtag

På bilden ser ni hur extremt tråkigt ett dörrhandtag kan göra en annars ganska speciell dörr, hade man i detta fallet satsat på ett dörrhandtag som är anpassat efter den tid då dörren tillverkades så hade hela dörren och rummet fått sig ett lyft och känts bättre på alla sätt. Plasthandtag är ett exempel på vad som absolut inte passar in i den aktuella miljön.

tidstypiskt dörrhandtag

Dörrhandtag som välkomnar dig att stiga in genom dörren

Dörren är ju den del av ditt hus som dina besökare kommer till först. Detta är förstås anledningen till att vi anstränger oss för att göra husets entré så välkomnande och trevlig som möjligt. Det är vår främsta möjlighet att visa upp vårt hus och trädgård för besökare, likväl som för dem som bara passerar.

En snygg dörr prioriteras ofta, och vi väljer gärna den snygga dörren även om den är dyr. En dörr är en investering för lång tid och då kan den gärna få kosta en slant. Det är ju som sagt också den som syns först när man kommer till huset. Frågan är om du bryr dig lika mycket om det handtag du väljer till din dörr? Att man väljer ett inbrottssäkert och bra lås är en självklarhet. Men, handtaget är det inte alltid det läggs lika mycket energi på. Du kan nämligen välja handtag, och det behöver inte vara något av de handtag som plockas fram där du beställer dörren.

Det finns ett stort utbud av dörrhandtag, men det är inte alla byggfirmor som saluför hela utbudet. Om du vill ha ett dörrhandtag som inte leverantören av dörren kan ge dig kan du därför leta efter handtag någon annanstans.

De flesta dörrar levereras utan både handtag och lås, men ofta beställer man låset samtidigt med dörren så att det är monterat och klart när dörren sätts in. Handtaget däremot, monteras i de flesta fall efteråt. Därför finns det ingen anledning att ta första bästa handtag, utan du har god tid på dig att välja ett handtag du verkligen tycker om. Det finns även ytterligare en god anledning att göra ett noga genomtänkt val. Om dörren är det första som möter besökaren, kan handtaget nämligen sägas vara det första han eller hon kommer i kontakt med. Därmed sagt, att när du väljer handtag till din ytterdörr, är det inte enbart det estetiska du ska tänka på, även om du naturligtvis ska välja ett handtag som du tycker är snyggt, och som passar till både dörren och huset i övrigt. Men, ett handtag ska gärna också vara skönt att ta i. Gärna också ge ett ordentligt grepp, så att du inte tappar taget när du kommer nedtyngd av tunga kassar, och bara har en halv hand ledig att öppna dörren med. Ett handtag där handen lätt slinter kan ställa till onödiga problem i sådana situationer, och det väcker bara irritation.

Men, det viktigaste är ändå det intryck handtaget ger, och hur det passar in tillsammans med dörren till ditt hus. En snygg dörr, med ett snyggt handtag ger alltid ett bra första intryck, och skänker också glädje i vardagen till dig och din familj.